Het toen van nu: hotel De Haan in Hippolytushoef
Rond 1900 begon het verhaal van Hotel De Haan toen Albertus de Haan een huis kocht op de hoek van de Hoofdstraat en de Kerkhofsteeg. Dat huis werd afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe hotel ‘De Witte Zwaan’. Zijn zoon, Martinus de Haan, en zijn vrouw Trijntje Luijt woonden aanvankelijk tegenover het hotel, maar in 1910 zijn ze zelf in het hotel gaan wonen.
Om het hotel uit te breiden, werden er nog eens drie aangrenzende woningen aan de Kerkhofsteeg gekocht. Het is niet precies bekend wanneer de naam werd gewijzigd in ‘Hotel de Haan,’ maar vermoedelijk werd het hotel zo genoemd en werd het later officieel.
Bioscoop
De schoonzoon van Martinus en Trijntje richtte de Eerste Wieringer Bioscoop Onderneming op. In een kleine vrachtwagen werd een projector geïnstalleerd. De rijdende bioscoop verscheen in verschillende plaatsen in Noord-Holland zoals Kolhorn, Winkel, Nieuwe Niedorp, Warmenhuizen en Callantsoog. Eind 1924 stopte de rijdende bioscoop omdat het weinig winst opleverde.
Maar de filmprojector kon alsnog gebruikt worden. Er werd een filmcabine gebouwd om aan de achterkant van Hotel De Haan films te kunnen vertonen. Er was nog geen geluid bij de films, dus een ‘explicateur’ vertelde een verhaal bij de films. Ook werd er muziek gemaakt tijdens de film en in de pauzes. De films werden in de gewone zaal vertoond dus moesten de stoelen worden neergezet en na de film weer worden opgeruimd. De zaal werd op veel manieren gebruikt, bijvoorbeeld ook als danszaal.
Cinema De Haan
Een filmbezoekje was zo populair dat de zaal in het hotel te klein werd. In 1932 werd een bioscoop gebouwd. Tot de komst van de televisie bleef de bioscoop een groot succes. In 1990 ontstond het plan om een grote supermarkt op de locatie te bouwen, het pand van de bioscoop werd gesloopt. De supermarkt is er nooit gekomen: dit werden woningen aan het huidige cinemaplein.