Ondernemers van Hollands Kroon: Marco Roodzant
Dit is de derde editie van ‘Ondernemers van Hollands Kroon’. Elke maand beantwoordt een ondernemer uit onze gemeente zes standaard vragen om zichzelf en hun onderneming voor te stellen. Vervolgens is het aan die ondernemer om de volgende ondernemer in een ander deel van Hollands Kroon te nomineren. Deze keer is Marco Roodzant aan de beurt (genomineerd door Vera’s Bakery).
Wie ben je?
Mijn naam is Marco Roodzant, 62 jaar jong, trotse vader van vier kinderen en opa van evenveel kleinkinderen. Ik was getrouwd totdat mijn grote liefde en de moeder van mijn kinderen enkele jaren geleden overleed. Inmiddels heb ik weer geluk gevonden in een nieuwe relatie.
Wat voor onderneming heb je?
Ik ben de eigenaar van Eetcafé Nieuwe Niedorp aan Zee en van de Bed & Breakfast ‘Slapen op 77’ in Nieuwe Niedorp. Elke dag ben ik bezig met het finetunen van mijn ondernemingen. Ik heb een voorliefde voor brocante. Het interieur verandert hier dagelijks, omdat alles te koop is. We koken met dagverse ingrediënten. Ons gastenbestand is heel divers; zowel jong als oud weet ons te vinden.
Wat heeft je geïnspireerd om je eigen bedrijf te starten?
Op mijn 21e werd ik ondernemer, een keuze die voortkwam uit kansen die destijds op mijn pad kwamen. Het was niet altijd makkelijk, maar ondanks de ups en downs heb ik nooit spijt gehad van mijn beslissing om mijn eigen baas te zijn.
Wat maakt Eetcafé Nieuwe Niedorp aan Zee en B&B “Slapen op 77” uniek?
In mijn sector draait alles om gastvrijheid. Bij ons nemen we nog echt de tijd voor onze gasten. Iets wat ik zelf steeds vaker mis wanneer ik elders op een terras zit of op vakantie ben.
Het creëren van een plek waar mensen zich welkom voelen en graag terugkomen is belangrijk.
Welke uitdagingen heb je ervaren bij het opzetten en runnen van je bedrijf?
Een bedrijf heeft tijd nodig om te groeien. Eerst moet je opstarten, bekendheid krijgen en dat kost niet alleen veel tijd, maar ook geld. Daarnaast heb je doorzettingsvermogen nodig om door de moeilijke dagen heen te komen. Het vinden van goede medewerkers is ook een uitdaging. Gelukkig ben ik van nature een positief persoon, dit maakt het makkelijker.
Een gast blij maken bij een eerste bezoek is niet zo moeilijk, maar ervoor zorgen dat ze terugkomen en opnieuw verrast worden, dat is de echte kunst. Gelukkig hebben we veel gasten die regelmatig terugkeren. Dat is de grootste beloning voor al het harde werk. Ik heb dat nooit als vanzelfsprekend gezien en waardeer hun trouw enorm!
Wat zijn je toekomstplannen en doelen voor je bedrijf?
Eerlijk gezegd tik ik binnenkort de 63 aan en heb ik niet de intentie om te stoppen. Mijn vak en alles wat ik heb bereikt zijn te leuk om los te laten. Toch ben ik me steeds vaker bewust van het einde van mijn werkzame leven. De antwoorden op die vragen heb ik nog niet, maar ik weet dat de antwoorden wel komen tegen de tijd dat het zover is.
De volgende editie van ‘Ondernemers van Hollands Kroon’
Voor de volgende editie zijn Ratna en Hans van Leuk! (Slapen) genomineerd.
Bekijk ook de vorige edities.