Onthulling twee nieuwe herdenkingspalen voor vliegtuigcrashes in WOII

17 juni 2024, 12.43

Burgemeester Rian van Dam stond op zaterdag 15 juni stil bij het verhaal van de twee omgekomen Engelse vliegeniers Shand en Handley. Hun vliegtuig is neergekomen in het IJsselmeer, nabij de Wieringermeerdijk.

‘Believed to be’ dat doet ons gedenken

Op 20 april 1943, de verjaardag van Hitler, zitten de 2 vliegeniers in de krappe cockpit van de snelle, deels houten Mosquito bommenwerper. Ze komen terug van een vlucht over Berlijn. Waarschijnlijk rond 2.07 uur worden zij uit de lucht geschoten door een Duitse tegenaanval. De bemanningsleden worden niet gevonden en hun lot blijft lang onduidelijk. Pas na jaren lijkt het er erop dat twee eerder anoniem begraven soldaten, toch aan hun identiteit gekoppeld zijn. Op hun graven lezen we om die reden ‘Believed to be’ (verondersteld te zijn) William P. Shand en C.D. Handley.

Dankbaar voor de inzet van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon

Het werk dat de dat de leden van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon verrichten vind ik zo waardevol. Met deze herdenkingspalen worden die plekken van de vliegtuigcrashes zichtbaar. En komt het verhaal van onze bevrijding 80 jaar geleden beter in beeld. De verhalen komen tot leven en de betrokken geallieerden krijgen een gezicht; zodat wij hen nooit vergeten. Want met kennis van onze geschiedenis, zijn we ons terdege bewust van het feit dat we onze vrijheid moeten koesteren en beschermen.

Burgemeester Rian van Dam

Een tweede herdenkingspaal is deze dag onthuld ter ere van vijf neergekomen Canadese vliegeniers. Meer informatie over deze en andere herdenkingspalen leest u op de website van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

Herdenkingspaal ter ere van de Liberator in Kolhorn

Vorige maand onthulde wethouder Mark Versteeg ook een herdenkingspaal. Deze herdenkingspaal in Kolhorn is geplaatst ter herinnering aan de bemanning van de Liberator bommenwerper die op 31 maart 1945 neerstortte.

Meer informatie?

Voor meer informatie kijkt u op de website van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

De foto’s uit dit bericht zijn van de hand van Martin Blaauw.