Op weg naar een circulaire economie. Goed voor de wereld én voor uw portemonnee!
‘In de zomer naar Bali? Ik koop wel alvast een vliegtuig!’. Dat heeft u natuurlijk nog nooit iemand horen zeggen. Om in Bali te komen hoeft u namelijk geen eigen vliegtuig te hebben, u kunt een plekje kopen voor in het vliegtuig. U koopt in dit geval geen product, maar een dienst. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het huren van een aanhanger of het lenen van een boek in de bibliotheek.
Dure versus duurzame oplossing
Dat we gebruik maken van een dienst als een vlucht naar Bali of het afhuren van locatie vinden we allemaal heel logisch. Maar veel dingen die we doen zijn juist helemaal niet logisch. Werkt uw koffiezetapparaat niet meer? Of is de rits van uw jas kapot? Dan koopt u waarschijnlijk een nieuw apparaat of een nieuwe jas. Een dure oplossing! Heeft u er wel eens over nagedacht om naar een repair café of naaiatelier te gaan om uw product te laten maken? Beter voor de wereld, maar zeker ook voor uw portemonnee.
Delen = lief
Omdat materialen steeds schaarser en duurder worden, wordt het voor steeds meer producten logisch om ze te delen en niet meer zelf te bezitten. We gaan hiermee steeds meer van bezit naar gebruik. In 2050 wil Nederland een circulaire economie hebben. Dit betekent dat de grondstoffenkringloop gesloten wordt en er zo min mogelijk (onbruikbaar) afval wordt gecreëerd. Als u spullen deelt zijn er minder grondstoffen nodig om producten te maken, want er zijn minder producten nodig per persoon. Wilt u een keer gereedschap gebruiken dat u niet thuis hebt liggen? Dan kunt u bijvoorbeeld kijken op Peerby waar u spullen kunt lenen en huren van uw buren. Is uw product nog niet af maar heeft u het zelf niet meer nodig? Dan kunt u het naar een kringloopwinkel brengen of op Marktplaats zetten om iemand anders er blij mee te maken.
Deelvervoer
Gebruikt u niet dagelijks een auto? In de meeste gemeenten staan auto’s en busjes van Greenwheels voor u klaar. En steeds vaker komen er initiatieven als Wijzijndeel die coöperatief autodelen met uw buurt mogelijk maken. In veel gevallen is dit gezamenlijk bezitten/gebruiken goedkoper dan zelf iets bezitten.