Vislood schadelijk voor mens, dier en milieu

6 maart 2024, 11.00

Met ruim 1,2 miljoen sportvissers is de sportvisserij een grote bron van loodvervuiling in sloten, rivieren, zeeën en meren. Vissers gebruiken lood bij verschillende vistechnieken, maar laten het vaak achter op de bodem. Een schatting is dat ongeveer 470 ton lood per jaar in zout water terechtkomt en 54 ton per jaar in zoet water. Er is nog geen verbod op lood in de hengelsport. In andere sectoren is loodgebruik wel verboden, zoals in benzine, verf, waterleidingen en in de jacht. Wel wordt er nagedacht hoe vislood vervangen kan worden. Vist u ook met lood? Ga dan op zoek of u ook kunt vissen zonder lood.

De effecten van lood

Sportvissers die zelf lood gieten, kunnen giftige dampen inademen en gezondheidsproblemen krijgen. Ook is het slecht voor het milieu. Bij baggerwerkzaamheden kan het lood op de kant worden gebracht. Lood is ook slecht voor jonge kinderen; het heeft invloed op de ontwikkeling van de hersenen en het IQ. Bij volwassenen kan lood een grotere kans op nierziekten of een hogere bloeddruk geven. We weten niet hoeveel lood er nodig is voor deze schade. Daarom adviseert de GGD (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) om kinderen zo min mogelijk bloot te stellen aan lood.

Alternatieven voor lood

Volgens Sportvisserij Nederland hebben de meeste vissers nog een flinke voorraad aan lood. En is het lood nog in veel hengelsportzaken te koop. Er zijn nog niet veel alternatieven voor lood, maar die komen er wel steeds meer volgens de sportvissers. Ook wordt steeds meer gebruik gemaakt van eigenhandig gemaakte alternatieven voor lood. Materialen zoals ijzer, steen, beton, glas en tungsten (wolfraam) zijn een goed alternatief, zo schrijft Sportvisserij Nederland.

Bekijk het overzicht van loodvervangers en alternatieven op de website van Sportvisserij Nederland. Meer info over dit onderwerp vind je in dit artikel ‘Lood en de sportvisserij’.