Begraafplaatsen in Hollands Kroon
Op tien gemeentelijke begraafplaatsen geven wij graven uit.
Begraafplaats | Adres |
---|---|
Algemene begraafplaats Anna Paulowna | Middenweg 17 |
Westerbegraafplaats Barsingerhorn | Heerenweg 18 |
Hippolytushoef begraafplaats Zandburen | Noordburenweg 15 |
Oosterbegraafplaats Kolhorn | Waardpolderhoofdweg 42 |
Algemene begraafplaats Middenmeer | Kerkhoflaan 6A |
Algemene begraafplaats Nieuwe Niedorp | Dorpsstraat 179 |
Algemene begraafplaats Oude Niedorp | Dorpsstraat 31A |
Begraafplaats Stroe bij Hippolytushoef | Stroeërweg |
Algemene begraafplaats Wieringerwaard | Iepenlaan |
Begraafplaats Winkel | Dorpsstraat 177 |
Er is ook een gemeentelijke begraafplaats op het Kerkplein in Hippolytushoef. Hier geven wij geen nieuwe graven meer uit.
Lees hier het Uitvoeringsbesluit gemeentelijke Begraafplaatsen Hollands Kroon.
Ziet u een bordje/sticker op een graf?
Op sommige graven op de gemeentelijke begraafplaats kunt u een bordje/sticker van de gemeente zien staan. Hierop staat de vraag om contact met ons op te nemen. Van welke graven wij nabestaanden zoeken staat in het bestand ‘Wij zoeken nabestaanden van de volgende graven’ onder Downloads. Bent u nabestaande van een graf met een bordje? Lees dan verder onderaan deze pagina.
Meer informatie over de begraafplaatsen
De begraafplaats Anna Paulowna ligt buiten het dorp Anna Paulowna, aan de westkant. Dit is de op één na grootste begraafplaats van Hollands Kroon. De begraafplaats heeft een oud en een nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte is er vanaf 1989. Op de begraafplaats zijn urnengraven en urnenmuren. Ook is er een strooiveld bij het water met uitzicht op de landerijen.
Begraafplaats Barsingerhorn (Westerbegraafplaats) ligt aan rand van Barsingerhorn aan de westkant. Het is een landelijke begraafplaats, waardoor het lijkt alsof het op een eiland ligt. In het midden staat een Anna Paulowna boom (Paulownia tomentosa), waar grafkelders omheen liggen. Er staan een paar oude, houten grafmonumenten. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven en is er een strooiveld.
Begraafplaats Zandburen bestaat sinds 1936. De begraafplaats ligt aan de buitenkant van Hippolytushoef, aan de noordkant. Op Zandburen zijn urnenmuren en een strooiveld. Op deze begraafplaats zijn oorlogsgraven. Op 4 mei komen veel bezoekers naar deze plek om te herdenken.
De begraafplaats rondom de kerk in het centrum van Hippolytushoef is niet meer in gebruik. Hier krijgen oude (familie)monumenten een plekje. Deze komen bij de begraafplaats Zandburen vandaan wanneer er afstand wordt gedaan.
Begraafplaats Kolhorn (Oosterbegraafplaats) bestaat sinds 1837 en ligt aan de buitenkant, in het noorden van Kolhorn. Er staan een paar oude, houten grafmonumenten en oorlogsgraven. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven en is er een strooiveld.
Dit is de grootste begraafplaats van Hollands Kroon. Het is een erg groene begraafplaats met heel veel verschillende vaste planten, hagen, struiken en bomen. Hierdoor ziet het eruit als een park. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven, urnenmuren en is er een strooiveld. Sinds juni 2022 staat er een gedenkboom. Ook zijn hier oorlogsgraven.
Begraafplaats Nieuwe Niedorp ligt achter de Fenixkerk, in het centrum van Nieuwe Niedorp. Deze begraafplaats ligt in een bos. Op de begraafplaats zijn er urnengraven, urnenmuren en is er een strooiveld. Er is een monument voor het oorlogsslachtoffer Loesje. Sinds mei 2002 staat hier een Private Silence. Een idee van Yvonne Wiedijk. Het is een overdekt gebouw met nissen met een glazen deurtje die op slot kan. In deze nissen kunnen persoonlijke voorwerpen en de urn van de overledene gezet worden.
Begraafplaats Oude Niedorp ligt achter de Ruïnekerk, in het centrum van Oude Niedorp. Stichting Ruïnekerk Oude Niedorp is de beheerder. Op de muren van de ruïnekerk groeit de Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia). In de herfstmaanden kleurt deze prachtig rood. De begraafplaats heeft uitzicht op de landerijen. Er is een strooiveld en in 2020 is er een urnenmuur bij gekomen.
Begraafplaats Stroe bestaat al sinds de 18de eeuw, maar is misschien zelfs nog ouder. Het is een landelijke begraafplaats bij het plaatsje Stroe. Door iepziekte zijn alle oude iepen om de begraafplaats verwijderd. Er zijn in de buitenrand nieuwe bomen, struiken en vaste planten aangeplant. In het midden van de begraafplaats staat een heidens kapel, gemaakt door vrijwilligers in 2016. Alleen deze begraafplaats in Hollands Kroon heeft een urnentuin. In het voorjaar wordt er een nieuwe urnentuin gemaakt. Deze komt aan de Oostkant van de begraafplaats. Ook is er een strooiveld op deze begraafplaats.
De begraafplaats Wieringerwaard ligt in het dorp, achter het Polderhuis aan de Noord-Zijperweg. De ingang van de begraafplaats is aan de Iepenlaan. Het is een lange begraafplaats, met aan beide kanten water. Om de begraafplaats heen staan bomen en hagen. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven en is er een urnenmuur. Ook zijn er op deze begraafplaats oorlogsgraven.
Begraafplaats Winkel ligt rondom de Lucaskerk, aan de noordkant van Winkel. Aan de oostkant van de kerk liggen wat familiegraven. Op deze begraafplaats zijn er urnengraven, is er een urnenmuur en is er een strooiveld. In het midden van de begraafplaats, aan de westkant van de kerk, staat een oorlogsmonument.
Begraafplaats rond de Michaëlskerk
Adres: Kerkweg 22 in Oosterland
Beheerder: Protestantse Gemeente Wieringen
Website: www.pgwieringen.nl
Begraafplaats rond de Nicolaaskerk
Adres: Westerlanderweg 63 in Westerland
Beheerder: Protestantse Gemeente Wieringen
Website: www.pgwieringen.nl
Begraafplaats: achter de Rooms Katholieke kerk
Adres: Nieuweweg 15 in Anna Paulowna
Beheerder: parochie R.K. Parochie O.L.V. Praesentatie
Website: www.olvpraesentatie.nl
Begraafplaats achter de Rooms Katholieke kerk
Adres: Hoofdstraat 12, Hippolytushoef
Beheerder: telefoonnummer 06-241 883 58 of via de mail.
Begraafplaats naast de Rooms Katholieke kerk
Adres: Wijdenes Spaansweg 58, Breezand
Beheerder: R.K. parochie St. Jan
Website: www.sintjanbreezand.nl
Begraafplaats achter de Rooms Katholieke kerk
Adres: Rijdersstraat 107 ’t Veld
Beheerder: telefoonnummer 0226-421 268 of via de mail.
Begraafplaats: R.K. begraafplaats en urnennmuur voor eigen parochianen.
In alle andere gevallen beslist het bestuur.
Adres: Ooievaarsweg 6b, Nieuwe Niedorp
Beheerder: de Kloosterraad van de R.K. Parochie Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen. Telefoonnummer 06-547 498 89.
Op sommige graven op de gemeentelijke begraafplaats kunt u een bordje/sticker van de gemeente zien staan. Hierop staat de vraag om contact met ons op te nemen. Van welke graven wij nabestaanden zoeken staat in het bestand ‘Wij zoeken nabestaanden van de volgende graven’ onder Downloads.
Contact met rechthebbenden of nabestaanden
Wij plaatsen deze bordjes/stickers, omdat de grafrechten van deze graven (bijna) niet meer geldig zijn. Of omdat de laatste rechthebbende overleden is, en geen nieuwe rechthebbende zich heeft aangemeld. Als wij niet weten wie de rechthebbende van het graf is, plaatsen wij een jaar lang een bordje/sticker. Op die manier hopen wij in contact met hen te kunnen komen.
De rechthebbende is de persoon die voor het graf heeft betaald. Meestal zijn dit vrienden of familie van de overledene. Of de persoon die aangewezen is als rechthebbende. Hij of zij mag beslissingen nemen over wat er met het graf mag gebeuren.
Neemt de rechthebbende contact met ons op? Dan vragen wij hen wat er met het graf mag gebeuren. Willen zij de grafrechten verlengen? Willen zij dat niet, en mag het graf opnieuw worden uitgegeven? Dit willen wij graag met hen bespreken.
Geen contact opgenomen?
Nemen rechthebbenden geen contact met ons op. Dan gaan wij ervan uit dat zij geen prijs stellen op het verlengen van het graf. Het graf vervalt dan, zoals dat heet, aan de gemeente. Wij mogen het graf dan opnieuw uitgeven. Wij verwijderen in dat geval eerst de beplanting en het gedenkteken op het graf. Het graf wordt geruimd wanneer het opnieuw in gebruik wordt genomen.
Graven met cultuurhistorische waarde
Graven die op de lijst van cultuurhistorisch waardevolle graven staan, worden niet verwijderd. We willen wel graag in contact komen met de nabestaanden. De nabestaanden kunnen dan op de hoogte worden gesteld over de cultuurhistorische waarde van het graf en ze krijgen de kans om het grafrecht eventueel te verlengen.
Bent u nabestaande van een graf met een bordje?
Bent u nabestaande of rechthebbende van het graf waarop een bordje staat? Neem dan contact met ons op. U kunt uw vraag stellen aan de begraafplaatsadministratie. Geef aan over welk grafnummer het gaat en wie er begraven ligt. Deze informatie geldt ook voor een nis.