Veelgestelde vragen rond elektriciteitsnetwerk en zonne-energie
De laatste tijd is er veel nieuws over het elektriciteitsnetwerk en het opwekken van zonne-energie. Als gemeente kunnen we ons voorstellen dat hier vragen over zijn. Daarom hebben wij een aantal van deze vragen met antwoorden op een rij gezet.
De laatste jaren zijn we het elektriciteitsnetwerk anders gaan gebruiken. Nog niet zo lang geleden werd alle elektriciteit in centrales opgewekt. Nu doen we dat ook met windturbines, zonnepanelen en andere bronnen.
Ook de elektriciteitsvraag is veranderd. Wagenparken worden elektrisch, gas wordt vervangen door elektriciteit en onze documenten slaan we online op in de cloud. Op al dit gebruik is het elektriciteitsnet niet goed aangepast. Liander werkt er hard aan om dat aan te passen. Helaas duurt het nog tot uiterlijk 2030 voor het in orde is. Voor meer informatie kijkt u op de website van Liander.
Ik ben ondernemer en wil zonnepanelen, een grotere of nieuwe elektriciteitsaansluiting, wat kan ik doen? Bekijk eerst of er (voldoende) capaciteit beschikbaar is in het elektriciteitsnet. Dat kan via de capaciteitskaart van de netbeheerder. Maar ga altijd zo snel als mogelijk in gesprek met Liander. Op die manier kunt u ontdekken wat precies de situatie in het elektriciteitsnet is. Zijn er op dit moment nog geen mogelijkheden voor een aansluiting? Dan kan Liander hier in de toekomst wel rekening mee houden als zij op de hoogte zijn van uw plannen.
Voor ondernemers geldt dat er een aantal mogelijkheden zijn die u los van de situatie in het elektriciteitsnet zelf kunt toepassen. Hiermee kunt u uw eigen installatie en het elektriciteitsnet flexibeler maken. Zijn uw bedrijfsprocessen flexibel? Kijk dan eens of u deze zo kunt aanpassen dat het grootste gedeelte van de elektriciteitsvraag in de piekuren, tussen 12.00 en 14.00 uur, valt. Als u zonnepanelen heeft, of gaat plaatsen, kunt u het vermogen van de omvormers begrenzen op 70% van het totale vermogen van de zonnepanelen. Daarnaast kunt u mogelijk kiezen voor een oost-west opstelling van de zonnepanelen in plaats van een ‘traditionele’ zuid opstelling. Is er, of dreigt er in uw gebied verstopping of filevorming op het elektriciteitsnetwerk? Dan kunt u onderzoeken of u een bestaande aansluiting op het elektriciteitsnet kunt delen. Dit kan zowel via cable pooling of het aansluiten achter de meter. Dit kan door op afstand het zonnepark af te laten schakelen door de netbeheerder. Of door het aanbieden van flexibiliteit via een platform. Op dit moment is Liander aan het onderzoeken welke bedrijven deze diensten kunnen leveren. En wie in de regio Kop van Noord-Holland zijn vermogen beschikbaar wil stellen voor deze maatregelen.
Dat kan. Hoewel uw elektriciteitsaansluiting mogelijk (nog) niet gewijzigd kan worden door Liander, kunnen er wel zonnepanelen geplaatst worden. De opgewekte energie is dan alleen voor eigen gebruik. U kunt dan waarschijnlijk minder zonnepanelen plaatsen. Ook kunt u kiezen om een batterij te plaatsen bij de zonnepanelen voor het opslaan van energie. In beide gevallen geldt dat hiervoor op dit moment helaas geen subsidieregeling is.
Ja, kijk bijvoorbeeld eens naar uw huidige energieverbruik of bedrijfsprocessen. Misschien kunt u deze verlagen door middel van energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan isolatie of het vervangen van de verlichting door LED. Kijk ook eens naar de bedrijfsruimtes. Moeten deze allemaal verwarmd worden? Kijk op de website van Duurzaambouwloket voor een subsidiecheck.