Lesprogramma voor scholen 2025

Het lesprogramma voor scholen voor schooljaar 2025. Opgave voor 1 juli 2024.

  • Geschikt voor leeftijd 7-12 jaar
    Het programma draagt bij aan: Bewustwording duurzaamheid, klimaat, energiebesparing
    Omschrijving: Samen plezier maken met energie Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er thuis? Junior Energiecoach daagt kinderen uit. Met weekchallenges, proefjes, geheime enveloppen, puzzels en spelletjes ontdekken kinderen (én ouders) hoe je kunt besparen. Kinderen worden benoemd tot Junior Energiecoach en de portemonnee van ouders blijft een beetje voller. Wedden dat jij straks ook zegt: ‘Met energie kun je lachen!’
    Hoe lang duurt het programma: Vijf weken lang ongeveer 15 tot 30 minuten per week
    Door school vrij in te plannen: Nee
    Datum aanvang programma 7 oktober 2024
    Aanmelden via https://www.juniorenergiecoach.nl
    Vragen: duurzaam@hollandskroon.nl

 

Naam programma: Junior Klimaat Coach
Geschikt voor leeftijd: 7-12 jaar
Het programma draagt bij aan: Bewustwording Duurzaamheid, Klimaat, Energiebesparing
Omschrijving: Een goede daad voor het klimaat Is jouw tuin groen en klaar voor de toekomst? Ga jij op de fiets of met de (elektrische) auto naar school? Wat voor speelgoed heb je? Junior Klimaatcoach daagt kinderen uit. Met weekchallenges, geheime post, puzzels en spelletjes ontdekken kinderen (én ouders) hoe je kunt bijdragen aan een beter klimaat. Kinderen worden benoemd tot Junior Klimaatcoach en ook grote mensen steken er iets van op. Samen aan de slag voor het klimaat!
Hoelang duurt het programma? Vier weken lang, ongeveer 20 minuten per week
Door school vrij in te plannen: Nee
Datum aanvang programma: Start februari/maart 2025
Aanmelden via: https://www.juniorklimaatcoach.nl/
Vragen via: duurzaam@hollandskroon.nl

Naam programma: Uit de lucht – Lesprogramma
Geschikt voor leeftijd: Groep 7 & Groep 8
Het programma draagt bij aan: Dit programma gaat over de Luchtoorlog boven Nederland tijdens WO2 en de gevolgen daarvan in Hollands Kroon.
Omschrijving: Leerlingen gaan kennismaken met waargebeurde verhalen over de luchtoorlog boven Nederland en eigen omgeving, zullen digitaal bronnenonderzoek verrichten en verkrijgen informatie van experts op het gebied van de Nederlandse luchtoorlog. In de verschillende lessen en opdrachten worden leerlingen aangesproken op de competenties: onderzoeken, creëren en reflecteren. Het lespakket is vakoverstijgend en sluit aan bij geschiedenis, burgerschapsvorming, erfgoedwijsheid, taal en beeldende vorming. De leerling ontdekt… • Dat er in hun eigen omgeving resten van de Tweede Wereldoorlog terug te vinden zijn; • Dat oorlogsvoering vanuit de lucht een andere impact heeft dan vanaf de grond of het water; • Dat mensen op verschillende manieren met impactvolle gebeurtenissen omgaan. De leerling leert… • Over kenmerkende aspecten van de Tweede Wereldoorlog; • Over de gevolgen van de luchtoorlog, ook in eigen omgeving; • Over de verwoesting door bombardementen; • Over de functie van herdenken voor anderen en voor henzelf.
Hoe lang duurt het programma: Het lespakket is opgedeeld in 4 lessen: 1. Leesles 2. Luchtoorlog algemeen 3. Digitaal bronnenonderzoek 4. Gastspreker of klassenbezoek aan een museum 5. HerdenkingDe leerkracht of school kan zelf bepalen in welke periode de lessen worden gegeven. In de opbouw van het lesprogramma is het vierde onderdeel gericht op het uitnodigen van een expert in de klas of om naar een museum toe te gaan.
Door school vrij in te plannen: Ja
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via: Alle basisscholen hebben in 2023 het lespakket ontvangen in een archiefdoos. Het lespakket is dus al aanwezig op school. Mochten er vragen zijn over het lespakket dan brengen we u graag in contact met de makers: Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland.
Vragen via: Voor meer informatie erfgoed@hollandskroon.nl.

logo bank voor de klas

Programma: Bank voor de klas Aangeboden door: Nederlandse Vereniging van Banken
Geschikt voor leeftijd: Groep 6,7 en 8
Het programma draagt bij aan: Wet Burgerschap, financiële opvoeding.
Omschrijving: Bank voor de klas gastles Bankmedewerkers delen graag hun expertise op het gebied van verstandig omgaan met geld. Tijdens een gastles Bank voor de klas ontvang je een bankmedewerker in de klas die samen met jouw leerlingen het educatieve spel Cash Quiz speelt. Cash Quiz bevat 5 filmpjes en 10 vragen. Het maken van slimme (financiële) keuzes staat centraal. Hoe leuk is het om in gesprek te gaan met iemand die echt bij een bank werkt?Naast de gastlessen kun je gratis materiaal aanschaffen, zoals: – GRATIS Themapakket basisonderwijs (je kunt kiezen voor groep 2-3, 4-5 of 6-7-8)Stel eenvoudig je een eigen geldles samen met ons gratis ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ themapakket! Het pakket verschilt per leerjaar en bestaat uit een interactieve les, explainervideo’s en een educatieve opdracht. Het doel van het themapakket is om kinderen in hun kracht te zetten en ze de kennis en de tools te geven hoe ze hun geld de baas kunnen blijven.- GRATIS Themaposter (A1-formaat) ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ Enthousiast geworden over het nieuwe thema van de Week van het geld? Bestel dan alvast de gratis themaposter (A1-formaat) en hang deze op in de klas. Of bestel er meteen een aantal voor de gehele school. Zo laat je zien dat jullie aankomende editie (weer) meedoen met de Week van het geld!BOVENSTAANDE IS AAN TE VRAGEN VIA LINK: https://www.onderwijsinformatie.nl/weekvanhetgeld/
Hoe lang duurt het programma: 50 tot 60 minuten
Door school vrij in te plannen: Ja
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via: https://bankvoordeklas.nl/scholen/aanmelden
Vragen via: info@bankvoordeklas.nl

logo fix je risk

Naam programma: Fix je Risk Aangeboden door het Verbond van Verzekeraars
Geschikt voor leeftijd: Groep 7 & 8
Het programma draagt bij aan:  
Onderwerp: Fix je Risk gastles Wat kan er fout gaan op een schoolkamp? En welke risico’s kunnen op de loer liggen tijdens een sportdag? Met dit soort vragen gaan leerlingen van de groepen 7 en 8 tijdens een Fix je Risk-gastles aan de slag. Verzekeraars vinden het belangrijk dat kinderen al jong leren omgaan met geld en risico’s. Jong geleerd is immers oud gedaan.Naast de gastlessen kun je gratis materiaal aanschaffen, zoals: – GRATIS Themapakket basisonderwijs (je kunt kiezen voor groep 2-3, 4-5 of 6-7-8)Stel eenvoudig je een eigen geldles samen met ons gratis ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ themapakket! Het pakket verschilt per leerjaar en bestaat uit een interactieve les, explainervideo’s en een educatieve opdracht. Het doel van het themapakket is om kinderen in hun kracht te zetten en ze de kennis en de tools te geven hoe ze hun geld de baas kunnen blijven.- GRATIS Themaposter (A1-formaat) ‘Hoe ben jij je GELD de BAAS?’ Enthousiast geworden over het nieuwe thema van de Week van het geld? Bestel dan alvast de gratis themaposter (A1-formaat) en hang deze op in de klas. Of bestel er meteen een aantal voor de gehele school. Zo laat je zien dat jullie aankomende editie (weer) meedoen met de Week van het geld!BOVENSTAANDE IS AAN TE VRAGEN VIA LINK: https://www.onderwijsinformatie.nl/weekvanhetgeld/
Hoe lang duurt het programma: 60 minuten
Door school vrij in te plannen: ja
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via: https://www.weekvanhetgeld.nl/gastlessen/voor-scholen/po/#register
Voor vragen:  

 

Naam van het programma: Hoe kun je omgaan met ouders die gaan scheiden en hoe kun je er het beste voor de kinderen zijn?
Geschikt voor leeftijd: Leerkrachten
Het programma draagt bij aan: Deskundigheidsbevordering over het thema scheiden
Omschrijving: Via een webinar of fysieke training kun je kennismaken met ervaringsdeskundige jongeren die vroeger een scheiding hebben meegemaakt. Zo krijg je een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen die betrokken zijn bij een scheiding. Ook kun je tips en adviezen vragen aan deze ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld over hoe je het beste om kunt gaan met kinderen in jouw klas die gescheiden ouders hebben. Ten slotte kom je te weten waar je ouders naartoe kan verwijzen, als zij vragen hebben over hun scheiding.
Hoelang duurt het programma? Ongeveer 2 uur
Door school vrij in te plannen? ja
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via: Marisastegmeijer@hollandskroon.nl
Bij vragen: Marisastegmeijer@hollandskroon.nl

logo kinderburgemeester

Naam programma: Kinderburgemeester
Geschikt voor leeftijd: Groep 7
Het programma draagt bij aan: Jongerenparticipatie, Burgerschap
Onderwerp: Vanaf april 2024 heeft Hollands Kroon zijn allereerste Kinderburgemeester. Als kinderburgemeester bespreek je ideeën met de burgemeester namens de kinderen uit Hollands Kroon. Verder ga je met de burgemeester mee naar activiteiten. Bijvoorbeeld naar de intocht van Sinterklaas, Koningsdag, Dodenherdenking en meer. De kinderburgemeester komt dit jaar vanuit IKC de Kroon. Ieder jaar kan 1 school een Kinderburgemeester aandragen. Dus ook voor volgend schooljaar. Er wordt gerouleerd, maar als er geen andere aanmeldingen zijn kan een school meerdere jaren een Kinderburgemeester aanmelden.
Hoe lang duurt het programma: De Kinderburgemeester wordt aangesteld voor 1 jaar
Door school vrij in te plannen: Nee
Datum aanvang programma: Opgave voor 1 januari 2025, Installatie april 2025
Aanmelden via: griffie@hollandskroon.nl
Voor vragen: griffie@hollandskroon.nl