Lesprogramma voor scholen 2025-2026

Het lesprogramma voor scholen voor schooljaar 2025-2026. Opgave voor 1 juli 2025.

  • Geschikt voor leeftijd 7-12 jaar
    Lesmethode: Onderzoekend leren
    Het programma draagt bij aan: Kerndoelen 35,39,42 en burgerschap. Bewustwording energiebesparing, klimaat en armoedebestrijding.
    Omschrijving:

    Omdat zowel energiebesparing als armoedebestrijding hoog op de agenda staat bij gemeente Hollands Kroon, bieden we scholen aan om gratis deel te nemen aan het project Junior Energiecoach. Het project start op 27 oktober. Inschrijven kan tot en met 3 oktober.

    Grappig en educatief

    Junior Energiecoach is een educatief project voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Met korte challenges werken leerkracht en leerlingen samen aan energiebesparing en een vollere portemonnee. Het is een mooie toegankelijke manier om spelenderwijs veel te leren in relatief weinig tijd.

    “Junior Energiecoach is erg fijn om mee te werken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat wij leraren het zelf ervaren als een moment waarop wij kunnen chillen. Om bij het onderwerp te blijven, je hoeft er als leerkracht weinig extra energie in te steken. Bij lespakketten van buitenaf is dit vaak nog wel een dingetje. De lessen zijn hier gewoon kant en klaar.” Rens van der Voorn – IKC Franciscus Leeuwarden

    Op lampenjacht en stekkerexpeditie

    Tijdens het project gaan de kinderen op een speelse en praktische manier aan de slag om energie te besparen. Wie durft bijvoorbeeld mee op lampenjacht of stekkerexpeditie. En heb je ooit gehoord van CO2-etende steentjes? Kinderen worden echte Junior Energiecoaches. Voor een schoner milieu en een vollere portemonnee. Doet jouw groep ook mee?

    Bekendheid

    Aan Junior Energiecoach deden al bijna 20.000 kinderen mee en het Jeugdjournaal kwam ook al op bezoek! Varkentje Rund (bekend van tv-programma Het Klokhuis) is vaste deelnemer.

    Hoe lang duurt het programma: Vier weken lang ongeveer 20 minuten per week
    Door school vrij in te plannen: Nee
    Datum aanvang programma Start oktober 2025, aanmelden kan tot 3 oktober 2025
    Aanmelden via https://www.juniorenergiecoach.nl
    Vragen: energiebesparing@hollandskroon.nl

    affiche junior energie coach

Accepteer de cookie instellingen

 

Naam programma: Junior Klimaat Coach
Geschikt voor leeftijd: 7-12 jaar
Het programma draagt bij aan: Kerndoelen 35,39,42 en wereldburgerschap. Bewustwording Klimaat
Omschrijving:

Omdat zowel duurzaamheid als klimaat hoog op de agenda staat bij gemeente Hollands Kroon, bieden we scholen aan om gratis deel te nemen aan het project Junior Klimaatcoach. Het project start op 2 maart 2026. Inschrijven kan tot en met 7 februari 2026.

Grappig en educatief

Junior Klimaatcoach is een educatief project voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Met korte challenges werken leerkrachten en kinderen samen aan concrete acties voor een beter klimaat. Het is een mooie toegankelijke manier om spelenderwijs veel te leren in relatief weinig tijd.

Klerezooi

Tijdens het project gaan de kinderen op een speelse en praktische manier aan de slag voor een beter klimaat. Is je tuin groen en diervriendelijk? Waar komen spullen die je gebruikt vandaan? Hoe kom je van hier naar daar? En we willen samen op ontdekkingstocht naar de klerezooi in onze kledingkast. Doe je ook mee?

Duizenden deelnemers

De eerste edities van Junior Klimaatcoach waren een groot succes. Duizenden Junior Klimaatcoaches door het hele land deden al enthousiast mee. Samen met Varkentje Rund (bekend van tv-programma Het Klokhuis) die ook nu weer van de partij

diploma junior energie coach

Hoelang duurt het programma? Vier weken lang, ongeveer 20 minuten per week
Door school vrij in te plannen: Nee
Datum aanvang programma: Start 2 maart 2026
Aanmelden via: https://www.juniorklimaatcoach.nl/ aanmelden kan tot en met 7 februari 2026
Vragen via: energiebesparing@hollandskroon.nl

Naam programma: Uit de lucht – Lesprogramma
Geschikt voor leeftijd: Groep 7 & Groep 8
Lesmethode: Onderzoekend leren
Het programma draagt bij aan: Dit programma gaat over de Luchtoorlog boven Nederland tijdens WO2 en de gevolgen daarvan in Hollands Kroon.
Omschrijving:

Leerlingen gaan kennismaken met waargebeurde verhalen over de luchtoorlog boven Nederland en eigen omgeving, zullen digitaal bronnenonderzoek verrichten en verkrijgen informatie van experts op het gebied van de Nederlandse luchtoorlog. In de verschillende lessen en opdrachten worden leerlingen aangesproken op de competenties: onderzoeken, creëren en reflecteren. Het lespakket is vakoverstijgend en sluit aan bij geschiedenis, burgerschapsvorming, erfgoedwijsheid, taal en beeldende vorming.

De leerling ontdekt…

• Dat er in hun eigen omgeving resten van de Tweede Wereldoorlog terug te vinden zijn;

• Dat oorlogsvoering vanuit de lucht een andere impact heeft dan vanaf de grond of het water;

• Dat mensen op verschillende manieren met impactvolle gebeurtenissen omgaan. De leerling leert…

• Over kenmerkende aspecten van de Tweede Wereldoorlog;

• Over de gevolgen van de luchtoorlog, ook in eigen omgeving; • Over de verwoesting door bombardementen;

• Over de functie van herdenken voor anderen en voor henzelf.

Hoe lang duurt het programma:

Het lespakket is opgedeeld in 4 lessen:

1. Leesles

2. Luchtoorlog algemeen

3. Digitaal bronnenonderzoek

4. Gastspreker of klassenbezoek aan een museum

5. HerdenkingDe leerkracht of school kan zelf bepalen in welke periode de lessen worden gegeven. In de opbouw van het lesprogramma is het vierde onderdeel gericht op het uitnodigen van een expert in de klas of om naar een museum toe te gaan.

Door school vrij in te plannen: Ja
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via: Alle basisscholen hebben in 2023 het lespakket ontvangen in een archiefdoos. Het lespakket is dus al aanwezig op school. Mochten er vragen zijn over het lespakket dan brengen we u graag in contact met de makers: Stichting Erfgoed Luchtoorlog Nederland.
Vragen via: Voor meer informatie erfgoed@hollandskroon.nl.

 

Programma: Educatieproject Koeienkerk
Geschikt voor leeftijd: Groep 6,7 en 8
Het programma draagt bij aan: Klimaat, Bewustwording 2e wereldoorlog etc., etc.) Dit programma past bij Oriëntatie op jezelf en de wereld en kunstzinnige oriëntatie Het doel van dit programma is om bij de kinderen de bewustwording te vergroten over wat er zich onder hun voeten bevindt. Om hiermee een stukje lokale geschiedenis mee te geven, aangezien dit ook een rol speelt bij de vorming van hun identiteit. We verbinden vroeger met nu en de toekomst. Met het credo “de jeugd is de toekomst van morgen” bevordert dit programma ook het draagvlak voor archeologie. Uit een jongerenonderzoek over archeologie blijkt dat kinderen uit de bovenbouw van de basisschool de volgende onderwerpen het leukst vinden: 1 Skeletten, botten en schedels, omdat dit restanten van ‘echte’ mensen en dieren zijn. Ze zijn benieuwd wat voor mensen het waren en waar ze aan gestorven zijn. 2 Rotstekeningen roepen een grote fascinatie op. 3 Bijzondere voorwerpen die een direct verband hebben met hun eigen leefomgeving en aansluiten bij hun belevingswereld (bijvoorbeeld munten, geld). 4 Zelf iets doen: zelf graven of zoeken met een metaaldetector (en dan echt iets vinden en mogen houden). Met het educatieprogramma sluiten we bij drie van de vier onderwerpen aan.
Lesmethode Onderzoekend leren
Omschrijving:

Op de plek waar vanaf de 17de eeuw in Zijdewind een kerk heeft gestaan en de rotonde is vernieuwd, is vorig jaar archeologisch onderzoek uitgevoerd. Tijdens dit onderzoek zijn 11 menselijke begravingen en de noordelijke kerkmuur gevonden. Dat de geschiedenis leeft, is wel duidelijk. Tijdens het veldwerk zijn veel buurtbewoners, waaronder kinderen, komen kijken. Daarom is het idee ontstaan om kinderen te betrekken bij dit onderwerp en ze hiermee meer te leren over de lokale geschiedenis.

Sinds het onderzoek en de vernieuwing van de rotonde speelt het idee (door een groep bewoners uit Zijdewind) om de klokkenstoel, met daarin de klok en het uurwerk, uit de voormalige kerk te plaatsen op de rotonde.

Hoe lang duurt het programma:

Dag 1: Koeienkerk

Verhaal: over de kerk (30-45 min) Theoretisch gedeelte over de ‘Koeienkerk’. Door middel van archieffoto’s en een interactieve manier van vertellen. Uitvoering door historische vereniging

Dag 2:

Archeologie

Verhaal: over archeologie (30 min) Theoretisch gedeelte over wat archeologen doen en wat er bij de opgraving allemaal is gevonden. Door middel van veel foto’s en interactieve manier van vertellen.

Activiteit: skelet onderzoeken (30 min)

Archeologie West-Friesland neemt een van de skeletten mee die opgegraven is. De kinderen mogen met de archeoloog onderzoek doen naar het skelet d.m.v. een determinatieformulier. We gaan samen ook het skelet een naam geven. Uitvoering door Archeologie West-Friesland.

Dag 3: Tijdcapsule

Op basis van de eerste twee dagen mogen kinderen een brief schrijven aan de archeologen van de toekomst als afsluiting van het project. Deze brieven worden in een tijdcapsule gestopt. Het idee is dat de tijdscapsule in de rotonde, onder de klokkenstoel, wordt begraven (onder voorbehoud). Hiermee worden alle tijdlijnen verbonden (vroeger – nu – toekomst). Uitvoering door de school in samenwerking met de historische vereniging.

Door school vrij in te plannen: Nee
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via: Het programma wordt in het voorjaar van schooljaar 2024 – 2025 op een basisschool in de omgeving van Zijdewind voor het eerst uitgevoerd. Bij interesse kunnen we kijken of we het volgend jaar op een basisschool nogmaals kunnen doen. Neem contact op via erfgoed@hollandskroon.nl.
Vragen via: Het lespakket is in samenwerking met de historische vereniging en basisschool De Marinx door Archeologie West-Friesland opgesteld. Bij interesse in dit programma graag contact opnemen met de gemeente door een e-mail te sturen naar erfgoed@hollandskroon.nl

Accepteer de cookie instellingen

Naam programma: Week van het geld
Geschikt voor leeftijd: Basisonderwijs en Voortgezet onderwijs
Het programma draagt bij aan: Financiële educatie
Onderwerp:

Basisonderwijs

Stel eenvoudig je een eigen geldles samen met het gratis ‘Hoe maak jij je gelddromen waar’ themapakket!

Het pakket verschilt per leerjaar en bestaat uit interactieve lessen, explainervideo’s en een educatieve opdracht. Het doel van het themapakket is om kinderen bewust te maken hoe slimme geldkeuzes kunnen helpen bij het waarmaken van hun geldromen. Doe jij ook mee met jouw klas?

Kinderen kunnen dromen van lego, een spelcomputer of een uitje naar de bioscoop – allemaal dromen waar geld voor nodig is. Maar hoe kom je aan dat geld? Hoe maak je een spaarplan? En hoe zorg je ervoor dat je niet te veel geld uitgeeft aan reclames, influencers en in-game aankopen? Met de (les)materialen uit het themapakket stel je in een handomdraai een financiële les samen die kinderen leert hoe ze met geld kunnen dromen en doelen bereiken.

Kerndoelen rekenen en taal

De inhoud van de themapakketten sluit volop aan bij de kerndoelen van rekenen en taal.

Onderwerpen die centraal staan in het themapakket

Basisvaardigheden: geldwaarde, contant en digitaal geld, bankzaken. Grip op je geld: reclame, influencers, in-game aankopen en geldcriminaliteit. Geld verzamelen: spaarplan, sparen en geld verdienen.

Inhoud themapakket

Er zijn themapakketten beschikbaar voor de groepen 1 t/m 8. Elk themapakket bestaat uit vier onderdelen, waarbij de inhoud is aangepast aan het leerjaar:

Meer info kijk op: Hoe doe je mee? – Week van het geld

Voortgezet onderwijs

Het lijkt allemaal zo makkelijk: een gratis telefoon bij je abonnement, muziek via Spotify en contactloos betalen in de winkel. Online kun je 24 uur per dag kopen waar je zin in hebt, digitale marketing wordt steeds slimmer ingezet en geld is voor veel jongeren hét middel om erbij te horen. De verleidingen zijn groot en jongeren krijgen al jong te maken met financiële keuzes.

Steeds meer jongeren hebben moeite om grip te houden op hun uitgaven en komen in financiële problemen. Daarom is het belangrijk dat ook op school aandacht wordt besteed aan financiële vaardigheden.

Geef eenvoudig je een eigen financiële les met het gratis ‘Hoe maak jij je gelddromen waar?’ themapakket!

Het pakket bestaat uit 3 lessen met een introductievideo en een activerende opdracht. Het doel van het themapakket is om leerlingen bewust te maken hoe slimme geldkeuzes kunnen helpen bij het waarmaken van hun geldromen. Doe jij ook met jouw klas mee?

Er is een apart themapakket voor de onderbouw en voor de bovenbouw. In de onderbouw ligt de focus op inkomsten en uitgaven en het maken van geldkeuzes. De leerlingen maken kennis met Bo en haar gelddromen, denken na over verschillende financiële keuzes en visualiseren hun eigen gelddroom. In de bovenbouw leggen de leerlingen een geluksmeter langs hun uitgaven: wat heeft het kopen van een product mij opgeleverd, hoe blij was ik ermee? Ook maken zij een spaarplan, denken na over verschillende financiële keuzes en proberen elkaar van hun gelddromen te overtuigen.

Gemakkelijk te geven in bestaande vakken

De inhoud van de themapakketten is goed te gebruiken binnen de vakken: mens & maatschappij, economie, maatschappijleer of de mentorles.

Meer info kijk op: Hoe doe je mee? – Week van het geld

 

Hoe lang duurt het programma:  
Door school vrij in te plannen: ja
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via:

De Week van het geld is een initiatief van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën, waarin partners uit de financiële sector, de wetenschap, de overheid en onderwijs-, voorlichtings- en consumentenorganisaties hun krachten bundelen om mensen in Nederland voor te bereiden op het maken van financiële keuzes.

Aanvragen pakketten via www.weekvanhetgeld.nl

Voor vragen: https://www.weekvanhetgeld.nl/contact/

Accepteer de cookie instellingen

Naam van het programma: Schuldenescapade
Geschikt voor leeftijd: VO Bovenbouw HAVO/VWO en docenten
Het programma draagt bij aan: Economie en Maatschappijleer
Omschrijving:

In deze interactieve escape room zitten belangrijke lessen over het voorkomen van schulden verwerkt; op een manier die aansluit bij de belevingswereld van jongeren. De Schuldenescape is speciaal voor o.a. sociaal werk organisaties, scholen en anderen die actief zijn binnen het domein jongeren en schulden. De Schuldenescape combineert lastige thema’s met fun, met als doel het doorbreken van het schuldentaboe onder jongeren. Door de escaperoom-ervaring voelen jongeren sneller de ruimte om hun eigen zorgen te delen en beseffen ze dat het belangrijk is om hulp te vragen.

 

Hoelang duurt het programma? De escaperoom zelf duurt ongeveer 45 minuten. Met daarna nog het nabespreken van de ervaringen
Door school vrij in te plannen? ja
Datum aanvang programma:  
Aanmelden via: schulddienstverlening@hollandskroon.nl
Bij vragen: schulddienstverlening@hollandskroon.nl

Naam programma Hoe kun je omgaan met ouders die gaan scheiden en hoe kun je er het beste voor de kinderen zijn
Geschikt voor leeftijd Leerkrachten PO en VO
Het programma draagt bij aan Deskundigheidsbevordering over het thema scheiden
Omschrijving Via een webinar of fysieke training kun je kennismaken met ervaringsdeskundige jongeren die vroeger een scheiding hebben meegemaakt. Zo krijg je een inkijkje in het hoofd en hart van kinderen die betrokken zijn bij een scheiding. Ook kun je tips en adviezen vragen aan deze ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld over hoe je het beste om kunt gaan met kinderen in jouw klas die gescheiden ouders hebben. Ten slotte kom je te weten waar je ouders naartoe kan verwijzen, als zij vragen hebben over hun scheiding.
Hoe lang duurt het programma? Ongeveer 2 uur
Door school vrij in te plannen? Ja
Datum aanvang programma  
Aanmelden en vragen via vitaliteit@hollandskroon.nl