Aansprakelijkstelling gemeente (bij schade)
Als u schade heeft door de gemeente, dan kunt u de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen. Dit betekent dat de gemeente verantwoordelijk kan worden gehouden voor schade die is ontstaan door bijvoorbeeld de staat van wegen en paden, als deze niet goed onderhouden en gevaarlijk zijn.
Dit kan alleen als de gemeente iets kan worden verweten. Dus als wij ons niet hebben gehouden aan een geschreven of ongeschreven rechtsregel.
Bij schade door de staat van wegen, paden, en stoepen, is de gemeente alleen aansprakelijk als de weg gevaarlijk of gebrekkig is. Dat wil niet zeggen dat een weg in een perfecte staat moet zijn; kleine onregelmatigheden of hoogteverschillen zijn toegestaan. Het gaat erom dat de wegen voldoen aan de eisen die van de gemeente kunnen worden gevraagd. Ook mag van u worden verwacht dat u oplet en u zich aanpast aan de situatie en weersinvloeden.
Afhankelijk van de soort en de omvang van de schade kan de aansprakelijkstelling in handen wordt gesteld van de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekeraar van de gemeente. De verzekeraar zal dan namens de gemeente de aansprakelijkstelling behandelen.
Bij de behandeling van de aansprakelijkstelling, zowel door de gemeente als door de WA-verzekeraar, wordt een intern onderzoek gestart om te zien of de ontstane schade inderdaad vergoed moet worden. Bij toekenning van de aansprakelijkheid wordt uitgegaan van de dagwaarde van de beschadigde goederen en niet de nieuwwaarde.
Hoe stel ik de gemeente aansprakelijk voor schade? Via het formulier ‘Aangifte schade aan derden’ kunt u dit online regelen. Voordat u het formulier kunt invullen, is het nodig in te loggen via DigiD.
Wat heb ik nodig om het aan te vragen?
De aansprakelijkheid van de gemeente moet worden bewezen. Het verzamelen van het bewijs ligt bij u. Het is daarom belangrijk uw schadeclaim goed uit te leggen. In ieder geval zijn de volgende gegevens nodig voor een goede schadeafhandeling:
- een compleet ingevuld schadeformulier;
- een goede omschrijving van de schadelocatie (in welke straat? Bij welk huisnummer?);
- foto’s, tenminste een overzichtsfoto en een detailfoto;
- een uitgebreide schadenota of schadebegroting;
- de originele aankoopnota van een beschadigde zaak;
- een verslag van de politie als deze er is.
De aansprakelijkheid van de gemeente geldt voor verschillende soorten schade. Dit kan zijn schade door gemeentelijke voertuigen of de kwaliteit van het onder houd aan:
- gemeentelijke gebouwen
- gemeentelijke wegen en pleinen
- openbaar groen
- riolering
Schade kan ook ontstaan door nalatigheid van een aannemer die in opdracht van de gemeente werkzaamheden heeft uitgevoerd. Denk aan een opspattende steen tegen uw auto bij het maaien, of een tak op uw auto bij het snoeien. Dan ligt de aansprakelijkheid bij die aannemer. Uw schade meldt u dan ook direct bij de aannemer.