Zorg en veiligheid

Zorg en veiligheid gaat over de sociale kwaliteit van een buurt. Het gaat over de relaties tussen de bewoners in die buurt en de wijze waarop de bewoners met elkaar samenleven. Als het gaat om zorg en veiligheid in de buurt zijn er drie hoofdonderwerpen waar we op focussen. Die leggen we hieronder uit.

De aanpak van woonoverlast is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de gemeente, woningcorporaties, vangnet en advies (GGD), politie en uiteraard buurtbewoners zelf. Samen hebben wij de ambitie om overlast in de directe woon- en leefomgeving te voorkomen, terug te dringen en aan te pakken. Het doel is minder sociale overlast, het aantal incidenten verminderen en wonen in een prettige en veilige buurt.

Personen met onbegrepen gedrag zijn mensen die de grip op hun leven verliezen of dreigen te verliezen. Hierdoor is het risico aanwezig is dat zij zichzelf of anderen schade toebrengen. Bij personen met onbegrepen gedrag gaat het niet alleen om personen met een psychiatrisch ziektebeeld. Vaak gaat het om kwetsbare mensen die problemen hebben op verschillende gebieden.

Wij hebben de ambitie om samen met onze inwoners en partners de problematiek in een vroeg stadium aan te pakken. Hierdoor kunnen we snel deskundige hulp bieden en investeren in een passende aanpak. Daarmee willen wij escalatie van zorg-, overlast- en veiligheidsproblemen voorkomen. Dit alles doen wij om de sociale veiligheid en leefbaarheid te beschermen.

Maakt u zich zorgen om iemand? Bel dan met Vangnet & Advies (GGD) via het nummer 088-0100521. In noodsituaties moet u altijd 112 bellen.

Voorkomen is beter dan genezen, ook bij jongeren. Veel van de huidige jeugdhulp en ondersteuning komt pas op gang als de jongere voor problemen zorgt. Dat vinden wij te laat. Preventie is de allerbeste oplossing. Het voorkomt dat alledaagse opgroei- en opvoedproblemen escaleren tot ernstige problemen. Met preventief jeugdbeleid leggen we de basis voor een gezonde, veilige en kansrijke omgeving waarin kinderen opgroeien.

De ambitie van Hollands Kroon is dan ook duidelijk. In Hollands Kroon groeit jeugd veilig op en heeft iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden. Aan onze jeugd wordt perspectief geboden en er wordt ingezet op het verminderen van risicofactoren. Daarmee wordt de verleiding om te ‘kiezen’ voor het criminele pad onaantrekkelijk gemaakt.