Mijn uitkering stopt
Uw bijstandsuitkering kan stoppen om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat u een andere uitkering krijgt, werk hebt gevonden of bent gaan samenwonen. Als uw bijstandsuitkering stopt, krijgt u hier altijd een brief over met een besluit van de gemeente. Dit wordt een beschikking genoemd.
In de beschikking die u krijgt, staat de reden van de beëindiging van de bijstandsuitkering.
Uitkering stopt bij AOW
Uw bijstandsuitkering stopt op de datum dat uw AOW ingaat. U ontvangt hier een brief over van de gemeente. AOW-gerechtigden kunnen mogelijk nog wel gebruikmaken van standaard regelingen zoals Meedoen en bijzonder bijstand.
Als uw AOW-uitkering te laag is omdat u bijvoorbeeld niet altijd in Nederland heeft gewoond, kunt u bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een AIO-aanvulling aanvragen. Dit verloopt niet via de gemeente, maar direct via de SVB.
Vorderingen
Het kan zijn dat blijkt dat u te veel uitkering hebt ontvangen. Dan moet u dat aan ons terugbetalen. Hierover ontvangt u altijd bericht van ons.
Belastingen
Geef veranderingen in uw situatie altijd door aan de belastingdienst via www.belastingdienst.nl. Dus ook als uw bijstandsuitkering stopt en u op een andere manier inkomsten krijgt.
Recht op andere minimaregelingen
Als u uit de uitkering gaat, betekent het niet altijd dat u meteen nergens meer recht op hebt. Dit hangt af van hoeveel inkomen u straks hebt.
- Meedoen
Voor Meedoen mag uw inkomen niet hoger zijn dan 130% van de hoogte van de bijstandsuitkering. Hebt u (samen) dus een inkomen dat niet hoger is dan 130% van de bijstandsuitkering? Dan kan u hier nog steeds gebruik van maken, ook al hebt u geen bijstandsuitkering meer. - Individuele inkomenstoeslag
Voor individuele inkomenstoeslag mag uw inkomen niet hoger zijn dan 110% van de hoogte van de bijstandsuitkering. Hebt u (samen) dus een inkomen wat niet hoger is dan 110% van de bijstandsuitkering? Dan kan u hier nog steeds gebruik van maken, ook al hebt u geen bijstandsuitkering meer. - Bijzondere bijstand
Hebt u bijzondere kosten die u niet zelf kunt betalen en (samen) nog wel een laag inkomen? Dan kan u hier nog steeds gebruik van maken. Bijzondere bijstand kan voor veel verschillende soorten kosten worden gegeven. Per type kosten geldt een andere grens voor hoeveel inkomen u daarvoor mag hebben om bijzondere bijstand aan te kunnen vragen. Dit kan de hoogte van de bijstandsuitkering zijn, 110% van de bijstandsuitkering of 120% van de bijstandsuitkering. Twijfelt u? Dan kunt u altijd contact op nemen met ons. - Gemeentepakket Univé
Voor deelname aan het gemeentepakket bij Univé mag uw inkomen niet hoger zijn dan 130% van de hoogte van de bijstandsuitkering. Hebt u (samen) dus een inkomen wat niet hoger is dan 130% van de bijstandsuitkering? Dan mag u nog steeds meedoen aan het gemeentepakket. Is uw inkomen hoger en was u wel al verzekerd bij het gemeentepakket van Univé? Wees gerust, uw zorgverzekering verandert niet. U blijft goed verzekert. Wel houdt de korting die u via de gemeente ontving op. Kijk op de website www.gezondverzekerd.nl voor informatie over het gemeentepakket bij Univé. - Kwijtscheldingen
Voor kwijtschelding voor de gemeentelijke- en waterschapsbelasting geldt ook dat u niet te veel inkomen en vermogen mag hebben. Als u uit de uitkering gaat, is de kans groot dat u de kwijtschelding niet meer krijgt, of niet meer automatisch krijgt. Meer informatie of toch kwijtschelding aanvragen? Ga naar www.hhnk.nl.