Gevelverbetering

Bent u klaar om te starten met gevelverbetering in een gebouw in het centrum van Den Oever of Hippolytushoef? Meld u dan aan voor een persoonlijk gevelgesprek. Dit gesprek vindt plaats bij u thuis, aan de keukentafel, samen met een ervaren architect, een adviseur duurzaamheid van de gemeente en een stedenbouwkundige of erfgoedadviseur van de gemeente. Tijdens het gesprek worden uw wensen en ideeën in kaart gebracht.

Gevelgesprek

Het gevelgesprek is een kans om samen te werken met experts die u kunnen helpen om uw ideeën tot leven te brengen. Na het gesprek maakt de architect een schetsontwerp dat u verder kan inspireren en richting kan geven aan uw gevelverbetering.

Heeft u buren die ook geïnteresseerd zijn in gevelverbetering? Laat het ons weten in het aanmeldformulier. Gezamenlijke projecten kunnen niet alleen efficiënter zijn, maar ook een samenhangende uitstraling geven in de straat.

We startten eind 2024 met het project gevelverbetering. Daarom voeren we in een jaar tijd in totaal 5 gratis gevelgesprekken. Daarna gaan we dit evalueren. Als u een gevelgesprek aanvraagt is het belangrijk dat u achteraf wil meewerken aan het evaluatieformulier.

Meld u aan voor een gevelgesprek via dit formulier:

De buitenkant van een gebouw verbeteren, renoveren of aanpassen zodat het gebouw er esthetisch mooier uitziet is gevelverbetering. Denk bijvoorbeeld aan aanpassingen zoals:

  • het opnieuw schilderen van de kozijnen en gevelbekleding;
  • plastic dakgoot vervangen met een dakgoot van zink;
  • het toevoegen van decoratieve gevelelementen zoals een gevelmakelaar of een windveer van houtsnijwerk;
  • kiezen voor passende gevelornamenten.  

Maar een gevel kan ook volledig veranderen door de bestaande gevel te slopen en een karakteristiek metselwerkpatroon en voegwerk te kiezen. Er kan op andere plaatsen een gevelopening worden gemaakt (ramen en deuren op een andere plek) en er kunnen aanvullende elementen worden toegevoegd om de gevel te verfraaien en te verbeteren. Helemaal een grote aanpassing is als ook de daklijn wordt veranderd, dit heeft grote impact op het aanzicht van het gebouw.  Het vertrekpunt bij gevelverbetering is vaak dat het historische karakter van de binnenstad wordt versterken of teruggebracht. Een historische foto of vroegere bouwtekeningen kunnen dienen als inspiratie voor een nieuw ontwerp.  Het herstellen en/of aanpassen van gevels draagt bij aan het vergroten van de ruimtelijke kwaliteit van het centrum.

Voor het centrum van Den Oever en Hippolytushoef zijn twee gevelinspiratieboeken gemaakt om u op ideeën te brengen om met gevelverbetering aan de slag te gaan. De 5 uitgangspunten voor gevelverbetering zijn: 

  1. Maat & Schaal;
  2. Verschijningsvorm;
  3. Details;
  4. Materiaal & Kleur;
  5. Reclame.

Het gevelinspiratieboek Den Oever kunt u downloaden in PDF.

Het gevelinspiratieboek Hippolytushoef kunt u downloaden in PDF.

Beide inspiratieboeken zijn op 21 november 2024 vastgesteld door de gemeenteraad en kunnen daardoor als toetsingskader worden gebruikt door de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit Hollands Kroon bij vergunningsaanvragen.  

Er is gewerkt aan een subsidieregeling voor gevelverbetering om financiële bijdrage te kunnen doen aan inwoners die werkzaamheden uitvoeren aan de gevel. Deze regeling wordt binnenkort vastgesteld. 

Wat is het doel van de subsidieregeling voor gevelverbetering?

De subsidieregeling heeft als doel om de beeldkwaliteit van gevels in de centrumgebieden van Den Oever en Hippolytushoef te verbeteren. Pandeigenaren kunnen eenmalig subsidie aanvragen voor gevelaanpassingen die voldoen aan de uitgangspunten van de gevelinspiratieboeken. 

Wie komt in aanmerking voor subsidie?

Pandeigenaren in de volgende gebieden komen in aanmerking voor subsidie:

Gebied Hippolytushoef – blauw gearceerd komt in aanmerking voor subsidie voor gevelverbetering Gebied Hippolytushoef – blauw gearceerd komt in aanmerking voor subsidie voor gevelverbetering Gebied Den Oever – blauw gearceerd komt in aanmerking voor subsidie voor gevelverbetering Gebied Den Oever – blauw gearceerd komt in aanmerking voor subsidie voor gevelverbetering

Hoe vraag ik de subsidie aan?

U kunt een aanvraag indienen door uiterlijk 6 weken voordat u met de werkzaamheden begint, een gevelverbeteringsplan in te leveren. Dit plan moet onder andere foto’s van de huidige situatie, tekeningen van de gewenste situatie, een technische omschrijving en een kostenraming bevatten. Indien reclame-uitingen worden aangepast, moet dit ook in het plan worden opgenomen.

Wat is de beslistermijn voor een subsidieaanvraag?

Binnen zes weken na het indienen van uw volledige aanvraag neemt de gemeente een besluit over uw subsidieaanvraag. 

Wat zijn de subsidiabele kosten?

De volgende kosten en werkzaamheden komen in aanmerking voor subsidie: 

  • Het maken van een ontwerp voor gevelverbetering (inclusief bouw- en kleurhistorisch onderzoek en technische tekeningen). 
  • Het verbeteren van de gevel, zoals het verwijderen van niet-oorspronkelijke elementen en het herstellen of terugbrengen van historische details. 
  • Het verduurzamen van de gevel in combinatie met andere gevelverbeteringen. 
  • Het verwijderen of vervangen van reclame-uitingen en het installeren van energiezuinige verlichting om geveldetails te accentueren. 

Hoe hoog is het subsidiebedrag?

De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van €30.000 per gevel of adres. 

Hoe lang heb ik de tijd om de werkzaamheden uit te voeren?

Na toekenning van de subsidie heeft u 12 maanden de tijd om de werkzaamheden te voltooien. In geval van onvoorziene omstandigheden kunt u een verlenging aanvragen. 

Kan mijn subsidieaanvraag worden geweigerd?

Subsidie wordt niet verleend indien: 

  • u niet de eigenaar bent van het gebouw;
  • het pand niet binnen het aangewezen centrumgebied ligt;
  • het gevelontwerp niet voldoet aan de uitgangspunten van het inspiratieboek;
  • er in de afgelopen 5 jaar al subsidie is toegekend voor dezelfde gevel en werkzaamheden.

Hoe wordt de subsidie uitbetaald?

Binnen vier weken na voltooiing van de werkzaamheden dient u een verzoek in tot vaststelling en uitbetaling van de subsidie, inclusief betaalbewijzen en een verklaring van een ambtenaar dat de werkzaamheden correct zijn uitgevoerd. De uitbetaling volgt binnen zes weken na vaststelling. 

Hoe doe ik een aanvraag voor deze subsidie?

Via het formulier Aanvraag subsidie gevelverbetering kunt u een aanvraag indienen voor de subsidie gevelverbetering. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met ons door een e-mail te sturen naar erfgoed@hollandskroon.nl.