Omgevingsplannen

In een omgevingsplan staat wat er op een bepaalde plek mag:
of u mag bouwen, wat u mag bouwen en waarvoor u gronden en gebouwen mag gebruiken. Het omgevingsplan geeft bijvoorbeeld aan waar woningen, winkels, bedrijven en horeca mogen zijn. En welke grond bedoeld is voor wegen en groen.

Omgevingsplan bekijken

De bestemming en daarmee ook de mogelijkheden van het perceel kunt u inzien in het omgevingsplan. Om de juiste regels te vinden voor uw bouwplan neemt u de volgende stappen:

  1. Ga naar het Omgevingsloket.
  2. Klik op ‘Regels op de kaart’.
  3. Voer het adres of perceel in. Of zoek het perceel op in de kaart.
  4. Kies het juiste plan (vaak ‘Omgevingsplan gemeente Hollands Kroon’).
  5. Open het plan (menu rechts) en klik op ‘Regels’.

Bekijk de uitlegvideo hieronder voor een handige stap-voor-stap instructie.

Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet vervangt onder andere het oude bestemmingsplan. Kijk hier voor meer informatie over de omgevingswet.

Veelgestelde vragen Omgevingsplannen

Wilt u de grond anders gebruiken of iets uitvoeren wat anders is dan volgens de regels uit het omgevingsplan mag? Dan kunt u een verzoek bij ons indienen. Voordat u een officieel verzoek indient kunt u eerst een principeverzoek indienen.

Uit uw verzoek moet duidelijk naar voren komen op welke punten uw plan niet past uit het omgevingsplan. Een principeverzoek is een verzoek om te kijken hoe de gemeente tegenover uw plannen staat. Voor een principeverzoek is het niet nodig om uitgewerkte tekeningen en ruimtelijke redenen aan te leveren. Wel moet duidelijk zijn wat u wilt uitvoeren. Een principeverzoek kost € 308,40.

In ons  antwoord op het principeverzoek leest u wat het vervolg is. In veel gevallen kan een omgevingsvergunning worden aangevraagd.Soms is eerst een ruimtelijke procedure nodig om uw plan mogelijk te maken. 

Houd er rekening mee dat een officiële aanvraag kosten met zich meebrengt. Deze kosten zijn voor uw eigen rekening. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het opstellen van documenten, een goede onderbouwing, planschade of leges (administratieve kosten).

Wilt u een aanvraag doen? Zorg er dan voor dat u alle benodigde stukken compleet en correct aanlevert. Alleen dan kunnen wij uw aanvraag in behandeling nemen.

Alle officiële bekendmakingen van de gemeente – zoals wijzigingen in het omgevingsplan, vergunningen, bestemmingsplannen, beleidsregels en verordeningen – worden gepubliceerd op officielebekendmakingen.nl.

Wilt u niets missen? Abonneer u dan op de e-mailservice van Overheid.nl. Als abonnee ontvangt u elke keer als er in uw plaats of postcodegebied een publicatie is, een melding.

Als er stukken ter inzage liggen, kunt u deze online bekijken via het Omgevingsloket. In de publicatie op officielebekendmakingen.nl vindt u een directe link naar de juiste documenten.

Wij ontvangen soms verzoeken voor het bouwen van woningen op agrarische grond in het buitengebied. Wanneer wij zo’n verzoek ontvangen, dan kijken wij ook naar regels van de provincie. Als wij willen meewerken, moet het plan namelijk ook passen binnen de regels van de provincie.

In de provinciale omgevingsverordening NH2020 staan veel regels over dit onderwerp. Zo is het bouwen van een woning op een stuk agrarische grond zonder dat hier op dit moment gebouwd mag worden lastig tot onmogelijk. Wij verlenen hier op dit moment dan ook geen medewerking aan.

Verder zijn verschillende gebieden speciaal door de provincie beschermd. Deze gebieden noemt de provincie ‘Bijzonder Provinciale Landschappen’. Bijna heel Wieringen is bijvoorbeeld een Bijzonder Provinciaal Landschap. Hier gelden strengere regels voor het bouwen van woningen of andere gebouwen. Voor meer informatie kunt u de provinciale omgevingsverordening bekijken.