Het verhaal van Hollands Kroon

Op 1 januari 2012 is de gemeente Hollands Kroon gevormd uit een fusie van de vier voormalige gemeenten Anna Paulowna, Niedorp, Wieringen en Wieringermeer. Daarmee is in oppervlakte een grote gemeente ontstaan met 22 kernen.

Deze kernen hebben van oudsher elk een eigen identiteit. Dat valt te verklaren door de verschillen in ontstaansgeschiedenis. In het noorden van de gemeente ontstond de bewoning op het voormalige eiland Wieringen en in het zuiden in lintdorpen achter de Westfriesedijk. Deze dijk beschermde de inwoners tegen de Zuiderzee. In de verschillende polders kwamen pioniers zich op het nieuwe land vestigen. De drooglegging zorgde ervoor dat er een aaneengesloten gebied ontstond zoals het nu is.

Strijd tegen het water

Ondanks de verschillen zijn er ook veel overeenkomsten tussen deze gebieden. De strijd tegen het water is een rode draad in de geschiedenis van Hollands Kroon. Vroegere bewoners hebben veel keer dijken moeten herstellen of verhogen om het land te beschermen tegen de Zuiderzee.

Digitale canon

Met het verhaal van Hollands Kroon is een overzicht gemaakt van de lokale geschiedenis. Vertelt aan de hand van belangrijke gebeurtenissen, personen en voorwerpen. De onderwerpen hebben een chronologische volgorde en zijn verdeeld in 28 verhalen. Deze methode staat ook bekend als een ‘canon’. Zo geeft de Canon van Nederland een overzicht van de geschiedenis in 50 verhalen. En de Canon van de Noordkop bestaat uit 29 verhalen. Er is in de Canon van Hollands Kroon rekening gehouden met een gelijkmatige geografische spreiding van de verschillende vensters.

Koop het boek voor een overzicht van onze geschiedenis 

Het boek ‘Het verhaal van Hollands Kroon’ is voor 10 euro te koop bij lokale erfgoedorganisaties. De opbrengst van de verkoop van deze boeken gaat direct naar de stichtingen en verenigingen die al jaren zorg dragen voor het behoud van het erfgoed in Hollands Kroon. Zij vervullen de belangrijke taak om de historie van onze gemeente levend te houden. Dit is belangrijk zodat ook de nieuwe generaties de inzichten uit het verleden kunnen inzetten om de toekomst te verbeteren.

Waar is het boek te koop?

ErfgoedinstellingAdres
Historisch Genootschap Wieringermeer Loggersplein 1, Wieringerwerf 
Havenboet Den Oever Havenkade 3a, Den Oever 
Viking Informatiecentrum Havenweg 1, Den Oever 
Historische Vereniging Wieringen Parkzicht 4a, Hippolytushoef 
Wieringer Eilandmuseum Jan Lont Stroeërweg 39, Hippolytushoef 
Museum Oud Anna Paulowna Zandvaart 5, Anna Paulowna 
Historische Vereniging Kolhorn Kerkepad 3, Kolhorn 
Museum de Turfschuur Westfriesedijk 66c, Kolhorn 
Stichting Historisch Niedorp Dorpsstraat 125, Nieuwe Niedorp  
Stichting tot behoud van historisch erfgoed ’t Veld – Zijdewind – Moerbeek  Geen bezoeklocatie, neem contact op via: mooiweest@gmail.com 
Belangenorgaan Barsingerhorn Kaai tot Tin Geen bezoeklocatie 

Fouten of onjuistheden? Geef ze door 

De Canon van Hollands Kroon is met grote zorgvuldigheid samengesteld door een werkgroep van vrijwilligers. Zij hebben geprobeerd om een nauwkeurig en informatief overzicht te maken. Maar er kunnen onbedoelde fouten of onjuistheden in de hoofdstukken voorkomen. Dit vinden we heel jammer en dit kunnen wij bijwerken in de digitale canon. Stuur uw opmerkingen en aanvullingen per e-mail naar erfgoed@hollandskroon.nl.

Omslag canon Het verhaal van Hollands Kroon