Herontwikkeling Terpstraat 13 in Wieringerwerf

In 2020 hebben wij Terpstraat 13 in Wieringerwerf, de voormalige LIDL, aangekocht. Dit was om een bevoorradingsstraat van de Terpstraat naar de Patrijsstraat te realiseren voor de bevoorrading van de winkels. Voor deze bevoorradingsstraat is niet het hele perceel nodig. Hierdoor is er aan beide kanten van de kavel ruimte ontstaan. Deze ruimte willen we openbaar verkopen voor een kleinschalige woningbouw ontwikkeling met een commerciële- of maatschappelijke functie op de begane grond en appartementen daarboven. 

Kavelpaspoort

De kavel is dus niet geheel vrij in te delen. Er zijn kaders en eisen waaraan een plan moet voldoen, maar er is binnen de kaders wel ruimte voor eigen creativiteit. Er is een kavelpaspoort opgesteld. Hierin staat het soort ontwikkeling wat de gemeente graag zou willen zien. Het paspoort kan daarbij ook worden gebruikt als inspiratiekader. 

Een kwalitatief goed plan voor de samenleving

De plannen die binnenkomen worden zowel door specialisten als door omwonenden beoordeeld. Ons doel is om een kwalitatief goed plan te realiseren, wat gedragen wordt door de samenleving. Bent u benieuwd geworden naar deze ontwikkeling? Lees dan verder hoe u zich kunt inschrijven!

Bekijk ook

Spelregels

Naast het kavelpaspoort, dat richting geeft voor de ontwikkelmogelijkheden, zijn er kaders en eisen waaraan het ingediende plan moet voldoen.

Beoordelingscriteria

Wanneer de inschrijftermijn is verlopen is het tijd om de plannen te gaan beoordelen. Dat doet de gemeente niet alleen! Omwonenden en omliggende ondernemers krijgen ook een stem welke meetelt

Plan indienen?

Enthousiast geworden om een plan van aanpak in te dienen? Zorg ervoor dat uw plan voldoet aan de spelregels, kaders en eisen.

Veelgestelde vragen herontwikkeling Terpstraat

Hieronder wordt de planning weergegeven. Hollands Kroon mag de planning wijzigen wanneer hiertoe aanleiding is. Inschrijvers worden hierover geïnformeerd. 

  • 12 september 2024: Herontwikkeling Terpstraat 13 in Wieringerwerf staat online 
  • 1 december 2024: Deadline voor het indienen van plan van aanpak 
  • 2 december 2024: Binnengekomen plannen worden verzameld 
  • 2 december – 15 december: Beoordeling plannen 
  • 16 december: Bekendmaken voornemen tot gunning 
  • 13 januari: Einde bezwaarperiode 
  • 20 januari: Definitieve gunning 
  • 27 januari: Ondertekenen koopovereenkomst 

Wilt u een vraag stellen? Of wilt u meer informatie opvragen? Vul dan het contactformulier in.

Alle binnengekomen vragen worden wekelijks verzameld en op vrijdagen via deze website openbaar beantwoord.

Vraag: Voor de dakhelling wordt verwezen naar de dakhelling van naastgelegen panden. Echter suggereert de inspiratiekader ontwikkeling (plaatje) een andere dakhelling dan de naastgelegen panden. Welke dakhelling kunnen wij aanhouden? En zouden jullie iets kunnen zeggen over de hellingshoek?

Ons antwoord: Het klopt dat in het kavelpaspoort wordt aangegeven dat de dakhelling niet mag afwijken van de naastgelegen panden. In het inspiratiebeeld lijkt het af te wijken door de hoek waarop het beeld is vastgelegd. U kunt de dakhelling van de naastgelegen panden aanhouden.

Vraag: Voor parkeernorm wordt verwezen naar CROW-kencijfers, publicatie 317 – kencijfers parkeren en verkeersgeneratie. Echter welke tabel, kolom en rij dienen wij aan te houden voor de parkeernorm?
Zijn de volgende uitgangspunten juist:
+ parkeer-kencijfers koop, etage, goedkoop )* 
+ niet stedelijk
+ schil centrum
*) goedkoop, wat verstaat de gemeente hieronder?

Ons antwoord:

Het volgende staat in de HIOR:  De parkeernorm is het gemiddelde van de parkeer-kencijfers uit de meest recente CROW publicatie, de stedelijkheidsklasse van Anna Paulowna, Hippolytushoef en Wieringerwerf is ‘weinig stedelijk’, de overige kernen en het buitengebied vallen onder de stedelijkheidsklasse ‘niet stedelijk’. De stedelijke zone is in alle kernen ‘rest bebouwde kom’ en buiten de kernen ‘buitengebied’.

Dus in dit geval geldt: Weinig stedelijk, rest bebouwde kom. Wat betreft type woning, dat hangt van de bebouwing af. Ook of het huur of koop wordt.

In de nieuwste publicatie van het CROW (gepubliceerd op 19-06-2024) heeft men het niet meer over goedkoop, midden of duur maar er wordt nu gekeken naar oppervlakte.

De gemeente Hollands Kroon is verantwoordelijk voor het aanleggen van de parkeerplaatsen.

Het bouwplan dient zich als een samenhangend geheel te presenteren aan het openbaar gebied. Daarmee mag er geen onderscheid worden gemaakt in de uitstraling tussen het deel dat zich op de Terpstraat oriënteert en het deel dat zich meer op de Patrijsstraat / doorsteek oriënteert. Het maken van een kap is op voorhand niet verplicht, maar versterkt wel de samenhang en is daarmee een sterk architectonische ingreep om het gewenste beeld te verkrijgen. De samenhang is echter ook sterk afhankelijk van de uitwerking van de gevels, denk hierbij aan: ritmiek, geleding en materialisatie.

Vraag: De voorwaarde die gesteld wordt voor het plaatsen van de toegangsdeuren kan in het kavelpaspoort anders geïnterpreteerd worden dan in de spelregels. Wat is hierin leidend?

Ons antwoord: De plaatsing van de toegangsdeuren staat juist beschreven in de spelregels. De toegangsdeuren mogen uitsluitend alleen geplaatst worden aan de ‘Kop zijn kanten’ van het bouwblok. Het kavelpaspoort kan een andere interpretatie geven, maar zoals omschreven in de spelregels is juist.

Nee, het maximaal aantal woningen is uitgekomen op zes, omdat dit het maximaal haalbare is met de parkeeroplossing die wordt geboden.

Wij staan enkel open voor het bewonen van woonruimte door één afzonderlijk huishouden. Geen kamergewijze verhuur.

Wij zoeken naar creativiteit binnen de gestelde kaders. Binnen de massa kan worden gezocht naar diverse typologieën. Ook kan er worden gekeken naar interessante plattegronden. Verder kan op de gevel worden gekeken naar onder andere verschillende metselverbanden.

Nieuwsberichten over herontwikkeling Terpstraat

Nieuwe woningbouwontwikkeling aan de Terpstraat 13 in Wieringerwerf

Om meer woningen in Wieringerwerf te realiseren zetten wij de voormalige LIDL-locatie in Wieringerwerf te koop als woningbouwlocatie. Op deze locatie kunnen 6 woningen worden gerealiseerd, met op de begane grond een ruimte met  detailhandel, dienstverlening, een maatschappelijke of commerciële onderneming.