(Zorg)verzekering en toeslag aanvragen
Vanaf je 18e ben je niet meer verzekerd via je ouders. Je moet daarom zelf je zorgverzekering gaan betalen. Dit regel je online bij een zorgverzekeraar die jezelf kiest.
Kijk voor meer informatie en advies op de website zorgverzekeringslijn.nl
Heb je een lager inkomen?
De Gemeentepolis is een collectieve zorgverzekering die speciaal is ontworpen voor inwoners met een lager inkomen. Om in aanmerking te komen voor de Gemeentepolis, moet je inkomen lager zijn dan 130% van de bijstandsnorm die voor jouw situatie geldt.
Zorgtoeslag
Je kunt ook van de overheid geld krijgen om de kosten voor je zorgverzekering deels te betalen. Dit heet zorgtoeslag. en vraag je aan bij de Belastingdienst. Sluit eerst een zorgverzekering af.
Andere verzekeringen?
Woon je nog thuis? Dan ben je vaak automatisch meeverzekerd via de verzekeringen van je ouders, zoals de aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering en ongevallenverzekering. Ook als je op kamers woont, kan de dekking soms nog gelden. Vraag dit na bij de verzekeraar en kijk goed naar de voorwaarden, bijvoorbeeld of er een leeftijdsgrens is. Verzekeringen voor je eigen spullen, zoals de inboedel van je studentenwoning, of voor je scooter of auto, moet je wel zelf afsluiten.
Inschrijven voor een woning
De wachtijden zijn erg lang voor een sociale huurwoning.
Als je 18 wordt, is het handig om je meteen in te schrijven bij Woonmatch. Door je in te schrijven, begin je meteen met het opbouwen van inschrijftijd, waardoor je meer kans maakt op een woning. Voor de inschrijving betaal je 1x €15,-.
DigiD aanvragen
Met jouw DigiD laat je zien wie je bent als je online iets regelt.
Een DigiD heb je nodig om verschillende digitale zaken te regelen, zoals het aanvragen van studiefinanciering of je zorgtoeslag.
Heb je nog geen DigiD. Vraag deze dan aan via DigiD.nl
Geld voor studie of school
Studietoeslag voor studenten met arbeidsbeperking
Ben je scholier of student en kun je naast je opleiding niet werken omdat je een medische beperking hebt? Dan kun je misschien een studietoeslag krijgen van ons.
Tegemoetkoming scholieren
Word je 18 en volg je voltijd onderwijs? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Dit is een gift die bestaat uit een basistoelage en een aanvullende toelage. Vraag de toelage aan via Mijn DUO met je DigiD. De tegemoetkoming begint vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag.
Studiefinanciering voor studenten
Als je staat ingeschreven als student aan het mbo, hbo of de universiteit, kun je studiefinanciering aanvragen om financiële ondersteuning voor je opleiding te krijgen. Vraag deze aan op duo.nl.
Hulp bij geldzaken of zorgen
Heb je moeite om overzicht te houden van je inkomsten en uitgaven? Kom je niet rond met je geld en wil je leren hoe je dit beter kunt aanpakken? Loop je achter met betalingen en weet je niet hoe je een betalingsregeling kunt treffen? Of heb je een andere vraag over geldzaken?
Neem dan contact met ons op!
Bel ons op 088-321 5000 of stuur een e-mail naar schulddienstverlening@hollandskroon.nl.
Wij staan klaar om je te helpen. Samen kijken we naar de beste oplossingen voor jouw situatie.
Financiële regelingen
Ben je 18 geworden en heb je geen inkomen? Misschien kan je gebruik maken van een uitkering van de gemeente.
Bijstandsuitkering
Woon je op jezelf en heb je geen werk? Dan kun je misschien tijdelijk bijstand krijgen om rond te komen. Dit is een tijdelijke regeling, en je moet actief blijven zoeken naar werk of andere manieren om zelf inkomen te krijgen.
Bijzondere bijstand
Heb je een laag inkomen en weinig spaargeld? Als je onverwacht hoge kosten hebt die je niet kunt betalen en niet vergoed krijgt, kun je bijzondere bijstand aanvragen.
Meedoen (bijzonder bijstand)
Deze regeling zorgt ervoor dat iedereen, ook als je een laag inkomen hebt, kan Meedoen aan sportieve, culturele en onderwijsactiviteiten. Het is belangrijk dat geld geen belemmering vormt, zodat je kunt genieten van leuke en leerzame ervaringen in de gemeente.