Omgevingsvisie
Een omgevingsvisie is een plan voor de toekomst van onze leefomgeving. Het beschrijft hoe we willen wonen, werken, recreëren en omgaan met (grootschalige) ontwikkelingen richting de toekomst. De Omgevingsvisie helpt ons te bepalen hoe onze dorpen er in 2040 uitzien, welke voorzieningen nodig zijn en hoe we energieneutraal kunnen worden. Dit plan is belangrijk voor het maken van goede beslissingen voor de toekomst. De Omgevingswet verplicht iedere gemeente om voor 1 januari 2027 een Omgevingsvisie op te stellen.
Vanaf begin 2021 werken we aan een nieuwe gemeentelijke omgevingsvisie. In dit document komt te staan hoe we willen dat onze leefomgeving er in 2040 uitziet. Door ontwikkelingen in de maatschappij wordt het steeds belangrijker om een nieuwe omgevingsvisie te hebben. Het plan is om rond de zomer 2025 een eerste concept aan u voor te leggen. In oktober/november 2025 willen wij de omgevingsvisie voor vaststelling aan de gemeenteraad aanbieden.
De komende tijd organiseren we verschillende bijeenkomsten waar u mee kan praten over de omgevingsvisie en uw leefomgeving. Via denkmee.hollandskroon.nl vindt u alle informatie over het participatie-traject en kunt u zich aanmelden.
De Omgevingsvisie die op dit moment van kracht is, is de Omgevingsvisie ‘Ruimte voor elkaar’ deze is in 2016 door de gemeenteraad vastgesteld. De Omgevingsvisie gaat over veel thema’s: wonen, verkeer & vervoer, water, milieu, natuur, gebruik van natuurlijke hulpbronnen, landbouw en cultureel erfgoed. De inhoud is samen met inwoners, bedrijven en de gemeenteraad bedacht. We werken op dit moment aan een nieuwe omgevingsvisie. Tot dat de nieuwe omgevingsvisie is vastgesteld door de gemeenteraad is de oude visie nog van kracht.
Verschillende grote ontwikkelingen komen op onze gemeente af
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de de energietransitie, maar ook de provinciale en nationale omgevingsvisie. Daarnaast is de gemeente ook zelf bezig met allerlei uitwerkingen op deelgebieden, zoals bijvoorbeeld het programma duurzaamheid. Vanuit het Rijk ligt er een opdracht voor de provincies om een zogenaamde ‘Ruimtelijk Ontwikkelperspectief’ te maken. Hierin moeten de opgaven vanuit het Rijk een plek krijgen. Deze opgaven kunnen ook invloed hebben op onze leefomgeving. Het is daarom belangrijk dat we een beeld hebben van onze toekomst. De gemeentelijke omgevingsvisie speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast maken maatschappelijke ontwikkelingen dat er ook binnen de gemeente steeds meer behoefte is aan een verdiepingsslag en duidelijke kaders op bepaalde onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan woningbouw of de toekomst van het agrarisch gebied. Deze kaders leggen we vast in de nieuwe omgevingsvisie.