Verhalen rondom de Zuiderzeewerken
De Zuiderzeewerken hebben onze regio gevormd en blijven een bron van inspiratie voor heden en toekomst. Op deze pagina delen we verhalen over dit indrukwekkende waterbouwkundige project. Van historische herinneringen en persoonlijke ervaringen tot inzichten over de invloed op het leven en landschap van nu en later. Samen bieden deze verhalen een unieke inkijk in hoe de Zuiderzeewerken generaties verbinden en ons blijven inspireren.
Blijf op de hoogte van de nieuwste verhalen en ontdek hoe de Zuiderzeewerken ons verleden, heden en toekomst met elkaar verweven.
Lies Doves: opgroeien als handelskind
Lies Doves is geboren op 4 december 1927 in de Hoofdstraat in Hippolytushoef, waar ze 75 jaar heeft gewoond. Lies was de derde dochter, en jongste kind, van Dirk Doves en Betje Wagenmaker (beiden geboren in 1895 en met elkaar getrouwd op 25 juli 1917)
Dirk Doves was vrachtrijder. De Zuiderzeewerken betekende voor hem handel: hij heeft veel families van Zuiderzeewerkers uit Friesland, Groningen en Drenthe opgehaald. Deze werden eerst in de keuken van zijn vrouw gestalt, totdat ze door hun man en vader werden opgehaald om naar hun nieuwe onderkomen te worden gebracht. De Afsluitdijk maakte een rechtstreekse verbinding Holland-Friesland-Groningen mogelijk.
Betje Doves-Wagemaker runde een kruidenierszaak aan huis. Daar verkocht ze onder andere de waren die haar man overal en nergens vandaan haalde. Door de komst van de ingenieurs voor de Zuiderzeewerken veranderde het assortiment in de winkel. Zo werden er bijvoorbeeld regelmatig gebraden piepkuikens besteld.
Lies Doves was 12 jaar oud toen WOII uitbrak. Daardoor kon zij niet naar het voortgezet onderwijs in Den Helder. Thuis werd ze al snel “moeder’s meid en vader’s knecht”. In de vrije uren haalde ze haar middenstandsdiploma en leerde ze Engels. Op Wieringen is ze bekend door haar inzet voor het mandoline-orkest OKK, de Plattelandsvrouwen en de Wieringer Sanghers. Vanaf haar jeugd heeft ze op toneel gestaan met liedjes en als presentatrice van publieksavonden.
In 1952 trouwde ze met Jan Peters, die na de oorlog als bakkersknecht op Wieringen zijn thuis vond. Ze kregen drie kinderen, waarvan er één helaas jong overleed. Op 45-jarige leeftijd werd Lies Peters-Doves gediplomeerd pedicure. Dit vak heeft ze 15 jaar uitgeoefend.Als pensionado’s hebben Jan en Lies met hun camper Europa en de Verenigde Staten doorkruist, totdat Jan in 2004 door een ziekte invalide werd. Tot aan de corona pandemie, maakten ze in hun scootmobielen vele tochtjes op Wieringen, voor hen de mooiste plek op aarde.
Momenteel woont Lies Peters-Doves in Hof van Wieringen, waar ze op 4 december 2024 haar 97e verjaardag hoopt te vieren.
Zie ook de reportage op Noordhollands Dagblad: De historische dag waarop Wieringen geen eiland meer was, gaat zonder feestgedruis voorbij